Choose language:
Pratite nas:
back

Ratne igre u Infigu

20.10.2019

Jedan pobjednik, nula ozlijeđenih, četiri sata napetog natjecanja – sve u svemu, odličan kraj tjedna

Teško je baš na izravan način spojiti zabavu i posao, bez obzira što ljudi pričali, no u Infigu se održao Boss of the SOC (BOTS), natjecanje koje je spojilo natjecateljsku prirodu svakog čovjeka i informacijsku sigurnost.
Osam timova po četiri člana natjecalo se u takozvanom CTF (Caputre the Flag) stilu natjecanja; rovarenjem kroz dani dataset trebalo je naći odgovore na postavljena pitanja pretraživanjem kroz Splunk te korištenje vanjskih izvora. Pitanja su pratila fiktivni proboj sigurnosti, a ciljevi su bili konkretni – npr. naći koliko je točno PDF datoteka enkriptirano nakon što je malware nepažnjom korisnika dospio u sustav.
 
Ono što je zanimljivo da u natjecanju nisu sudjelovali samo stručnjaci informacijske sigurnosti nego smo slagali miješane timove. Tako smo mogli svima unutar tvrtke točno pokazati što sigurnosni analitičari rade. I da budemo iskreni, nije baš lagan posao…
 
Kao i sa svime što Infigo radi, malo smo pretjerivali pa su pripreme počele dosta rano; napravila se cijela priča koja je sukobila osam kuća u stilu Game of Thronesa, radili se promo video materijali, slali mejlovi s opisima kuća i fiktivnim svijetom u kojima se one nalaze… S druge strane integratori su pripremili servere, dali određenu količinu resursa i sve je prošlo bez ijednog problema.
Makar je sve bilo u stilu Game of Thronesa, nije bilo niti kapljice krvi, nitko nije bio otrovan (zapravo je pizza bila odlična), svi se vratili kući živi i zdravi.
 
I makar bi čovjek mislio da će biti više gunđanja, pogotovo od namrgođenije uredske ekipe, čim su kapnuli prvi bodovi, svi su se zdušno bacili na igru. Na kraju dana pobjedu je odnio tim predvođen našim CTO-om Bojanom Ždrnjom – sad, neki bi rekli da je nepravedno da se čovjek takvog kalibra natječe, no s druge strane, da njegov tim nije pobijedio danas bismo tražili novog CTO-a! No bilo je zanimljivo vidjeti mlade izazivače koji garantiraju da će se uskoro Bojan itekako morati pomučiti dok ga na kraju ne stavimo na santu leda i pošaljemo niz Savu u zagrobni život…
Na kraju je važno da smo mnogo toga naučili, dobro se zabavili, a uvidjeli smo i načine kako poboljšati neke unutarnje procese tako da je ovo jedna od onih prilika kada se svi mogu tapšati po leđima radi dobro obavljenog posla. Do sljedećeg BOTS-a želimo Bojanu i njegovom timu uživanje u slatkoj pobjedi.