Choose language:
Pratite nas:
back

Project Wonderland - "Nosivi sustav proširene stvarnosti u vanjskom prostoru za obogaćivanje turističkih sadržaja“

13.11.2014

INFIGO IS u partnerstvu s Međimurskim veleučilištem u Čakovcu potpisao je 17. listopada 2014. godine ugovor o financiranju znanstvenog projekta pod nazivom „Nosivi sustav proširene stvarnosti u vanjskom prostoru za obogaćivanje turističkih sadržaja“, skraćenog naziva "Project Wonderland". Projekt je financiran u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“ od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a unutar Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Cilj projekta „Nosivi sustav proširene stvarnosti u vanjskom prostoru za obogaćivanje turističkih sadržaja“ je izgraditi eksperimentalni nosivi sustav proširene stvarnosti u vanjskom otvorenom prostoru, primjenjiv u više različitih industrijskih grana (sigurnost imovine i osoba, transport, industrija zabave, turizam…). U sklopu projekta otvorit će se 6 novih radnih mjesta za stručnjake iz područja računalstva i programiranja, a koji će steći neprocjenjiva iskustva za svoj daljnji profesionalni razvoj.

Rezultati projekta ostvarit će se tijekom razdoblja provođenja projekta od 15 mjeseci, a to će biti sustav koji se sastoji od nadograđene kacige za virtualnu stvarnost i popratne opreme za precizno pozicioniranje osobe u prostoru i određivanje njenog smjera gledanja (u 3 translacijska i 3 rotacijska stupnja slobode). Nadograđena kaciga za virtualnu stvarnost u kombinaciji s popratnom opremom za precizno pozicioniranje, omogućiti će da se osobi (koja je nosi) njena vidljiva stvarnost proširi računalno generiranim 3D objektima smještenim u njenu okolinu. Projekt se nadovezuje na nekoliko aktualnih znanstveno-istraživačkih područja (fuzija senzora u primjeni u sustavima virtualne/proširene stvarnosti, precizno pozicioniranje u vanjskom prostoru uz pomoć zemaljske infrastrukture), kao i na nekoliko proizvoda u razvojno-istraživačkoj fazi čija se komercijalizacija očekuje kroz 1-3 godine.

U sklopu ovog projekta, rezultati istraživanja omogućiti će članovima istraživačkog tima (a i ostalim članovima projektnog tima, kao i ostalim članovima znanstvene zajednice u Hrvatskoj i izvana) da objave više međunarodno relevantnih znanstvenih radova iz različitih područja.

Detaljnije o samom projektu (skraćenog naziva Project Wonderland) možete pronaći na web stranici  www.projectwonderland.eu