Choose language:
Pratite nas:
back

INFIGO IS na Mreža Smart Dayu

10.27.2017

U ugodnoj atmosferi dvorane Muller u zagrebačkom kinu Europa, održao se 19. Mreža Smart Day koji je pokušao odgovoriti na pitanje rješava li machine learning sigurnosne prijetnje

Na okruglom stolu sudjelovao je i Infigov stariji konzultant za informacijsku sigurnost Bojan Ždrnja, kojega čitatelji časopisa Mreža znaju kao dugogodišnjeg autora. On, i ostatak okruglog stola, pričali su o ulozi machine learninga u svijetu sigurnosti, kako sada, tako i u budućnosti. A odgovor na temu "Rješava li machine learning sigurnosne prijetnje?" bio je kratak i jezgrovit - ne, ne rješava.

Kako je Bojan rekao: "S naše, napadalačke strane, machine learning trenutno ne predstavlja neki problem. Čim imamo nešto što nije 100 posto sigurno, samo jedan propust dovoljan je da provalimo u sustav." Ono što, barem danas, machine learning predstavlja je još jedan dodatni alat u svijetu proaktivne zaštite. Ipak, upitan da li to znači da će u budućnosti machine learning zamijeniti ljude, Bojan smatra da tako nešto nećemo doživjeti. Prema njemu polje računalne sigurnosti sve više i više treba stručnjake te su šanse da bi ih automatizirani sustavi mogli zamijeniti, pogotovo pen testere, utopijsko je razmišljanje koje je u stvarnom svijetu neostvarivo.

Mreža Smart Day završio je prigodnom zakuskom i ćaskanjem, a nove susrete na kojem će sudjelovati članovi Infigo IS-a očekujte uskoro.